Kiedy dowiedziałam się o konkursie postanowiłam wziąć w nim udział. Motywem przewodnim jest czekolada a to mój pomysł na słodkie czekoladowe co nieco!
ciasto składniki: 30 dag mąki, 20 dag masła, 10 dag cukru, 2 żółtka, 1-2łyżki śmietany, szczypta soli
wykonanie: Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Schłodzić je w lodówce a następnie rozwałkować na placek o grubości 5mm. Przełożyć do formy o średnicy 28cm. Spód ciasta nakłuwać widelcem , przykryć pergaminem i obciążyć ziarnami grochu lub fasoli. Piec 15min w temperaturze 200 stopni.
wykonanie: Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Schłodzić je w lodówce a następnie rozwałkować na placek o grubości 5mm. Przełożyć do formy o średnicy 28cm. Spód ciasta nakłuwać widelcem , przykryć pergaminem i obciążyć ziarnami grochu lub fasoli. Piec 15min w temperaturze 200 stopni.
składniki kremu: 2szklanki mleka, opakowanie budyniu czekoladowego (duży Delecta na 3/4 l mleka), tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżki cukru, 2 żółtka, kieliszek likieru kawowego
wykonanie: Z mleka, proszku budyniowego oraz cukru ugotować budyń(według przepisu podanego na opakowaniu). Dodać startą czekoladę. Mieszając lekko ostudzić. Budyń połączyć z żółtkami i likierem kawowym, rozsmarować na spodzie tarty.
składnik bezy: 2 białka, 15 dag cukru pudru
Ponadto do dekoracji: świeża mięta, maliny świeże lub mrożone
wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder i razem ubijać jeszcze 5min. Wierzch tarty ozdobić bezą. Ciasto piec jeszcze 30min 2 temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasto udekorować listkami mięty i malinami. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz