Pomysł na placek zaczerpnęłam z bloga "Słodki przepiśnik Eweliny" klik. Zmieniłam troszkę składniki i sposób przygotowania. Pomimo to ciasto prezentuje się równie dobrze jak w przepiśniku i bardzo dobrze smakuje!
ciasto czekoladowe składniki : 7 jajek, 1 i 1/2 szklanki mąki zwykłej, 1szklanka cukru, 5 łyżek kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
wykonanie ciasto czekoladowe: Ubijamy białka na sztywno, wsypujemy porcjami cukier, dalej ubijając dodajemy żółtka a następnie małymi porcjami dodajemy mąkę, proszek, kakao przesiewając. Delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie blaszki wyłożone pergaminem mniej więcej po równo. Pieczemy w temperaturze 180stopni około 25min. Gdy ciasto wystygnie ściągamy papier.
masa jabłkowa składniki : 1kg jabłek (najlepiej szara reneta), 2 galaretki cytrynowe, 2 łyżki masła
masa jabłkowa wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Masło roztapiamy dodajemy starte jabłka podsmażając aż się rozprażą. Ściągamy z palnika i wsypujemy 2 galaretki i mieszamy.
masa budyniowa składniki: 1/2 l mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 żółtka, 2 łyżki mąki zwykłej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, kostka masła. Dodatkowo dwa opakowania pierników w czekoladzie, polewa czekoladowa.
masa budyniowa wykoannie: 2żółtka, mąkę zwykła i ziemniaczaną mieszamy z jedną szklanką zimnego mleka. Drugą szklankę mleka zagotować z cukrem i wlać do rozmieszanego budyniu. Mieszać energicznie i zagotować cały czas energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Masę miksujemy i dodajemy porcjami do masła.
masa jabłkowa składniki : 1kg jabłek (najlepiej szara reneta), 2 galaretki cytrynowe, 2 łyżki masła
masa jabłkowa wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Masło roztapiamy dodajemy starte jabłka podsmażając aż się rozprażą. Ściągamy z palnika i wsypujemy 2 galaretki i mieszamy.
masa budyniowa składniki: 1/2 l mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 żółtka, 2 łyżki mąki zwykłej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, kostka masła. Dodatkowo dwa opakowania pierników w czekoladzie, polewa czekoladowa.
masa budyniowa wykoannie: 2żółtka, mąkę zwykła i ziemniaczaną mieszamy z jedną szklanką zimnego mleka. Drugą szklankę mleka zagotować z cukrem i wlać do rozmieszanego budyniu. Mieszać energicznie i zagotować cały czas energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Masę miksujemy i dodajemy porcjami do masła.
Przełożenie ciasta:
Biszkopty należy napączować ( 1/2 szklanki przegotowanej wody, 2łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczka cukru.)
1.Blat biszkoptowy.
2.Masa jabłkowa.
3.Pierniki.
4.Masa budyniowa.
5. Blat biszkoptowy.
6.Polewa czekoladowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz