Na blasze o wymiarach 22/36cm pieczemy biszkopt z 6 jajek. Po wystygnięciu (najlepiej następnego dnia) przekrawamy go na pół i nasączamy wodą z sokiem cytrynowym.
Mus malinowy składniki: 4szklanki świeżych malin (mogę być też mrożone), 4 galaretki malinowe, 2 łyżki cukru
Wykonanie musu malinowego: Maliny
zmiksować w blenderze i wymieszać 2 łyżkami cukru i zagotować. Wsypać 2
galaretki malinowe i dokładnie wymieszać- nie gotować!
Gdy mus zacznie tężeć należy rozsmarować go na 2 biszkoptach.
Masa z serka homogenizowanego składniki: 4 małe serki homogenizowane waniliowe, 1 galaretka cytrynowa
Wykonanie masy z serka homogenizowanego: Rozpuszczamy 1 galaretkę cytrynową w szklance wrzącej wody i schładzamy. Serek delikatnie mieszamy i łączymy z tężejącą galaretką na wolnych obrotach. Wstawiamy do lodówki.
Gdy zacznie tężeć rozsmarowujemy połowę na wcześniej przygotowanym biszkopcie z musem malinowym i przykrywamy drugim biszkoptem z musem i smarujemy ponownie. Dowolnie dekorujemy. Ja używam odrobinę galaretki. Placek należy trzymać przez parę godzin w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz