Dziś mam dla was propozycję na szybki poczęstunek z okazji Dnia Matki. Serniczek prezentuje się bardzo elegancko i wykonany jest ze składników które posmakują każdemu nawet najbardziej wybrednemu dziecku ;-)
Składniki: 1kg sera białego półtłustego 2x zmielonego, 400 g
wiśni drylowanych z kompotu (ale mogą być też mrożone)300g herbatników , 120g
masła, 1 szklanka kremówki śmietany 30%, 1 szklanka cukru, ¾ szklanki cukru
pudru, 1 cukier waniliowy, 8 łyżeczek żelatyny, aromat waniliowy, 1 tabliczka
gorzkiej czekolady.
Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć folią spożywczą (wyraz z
bokami tortownicy). Wiśnie przełożyć do rondelka , dodać szklankę wody lub sok z wiśni. Wsypać
cukier kryształ i połowę żelatyny. Wszystko podgrzewać do rozpuszczenia się
cukru i żelatyny – nie zagotować. Do miseczki o średnicy mniejszej niż
tortownica przelać wiśniową galaretkę. Po wystudzeniu wstawić ją do zamrażarki
na 2 godziny. Herbatniki drobno pokruszyć i pomieszać z masłem. Przełożyć do
tortownicy. I dobrze docisnąć a następnie schłodzić w lodówce. Pozostałą
żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubić z połową
cukru pudru i cukrem waniliowym. Twaróg wymieszać z pozostałym cukrem pudrem,
dodać aromat, przestudzoną żelatynę i bitą śmietanę. Gotową galaretkę wiśniową
przełożyć do formy z herbatnikami odwracając miseczkę do góry dnem a następnie
przykryć masą serową. Serniczek zostawić do następnego dnia w lodówce i
udekorować startą czekoladą.
Na koniec życzę wszystkim Mamom udanego święta !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz