poniedziałek, 2 lutego 2015

Ciasto kruche z wiśniami.

Przepis jest bardzo prosty. Ciasto wychodzi za każdym razem a większość składników mamy w domu zawsze pod ręką.


składniki ciasto: 3 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru pudru, 250 dag margaryny (Kasia), 6 żółtek, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
wykonanie: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z margaryną, dokładnie siekając nożem. Dodać żółtka, cukier, śmietanę.Szybko wyrobić (zbyt długie wyrabianie powoduje utratę kruchości).
masa wiśniowa składniki: słoik dżemu wiśniowego, ok. 750g mrożonych wiśni lub świeżych w sezonie, kokos, tłuszcz do posmarowania blaszki.

wykonanie: Blaszkę o wymiarach 23/35cm natłuścić i posypać wiórkami kokosowymi. 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć do foremki. Resztę ciasta zagnieść z dwiema łyżkami kokosu i schłodzić tak aby można było zetrzeć ciasto na tarce.
Mrożone wiśnie rozmrozić, odsączyć z nadmiaru soku. Ciasto posmarować dżemem wiśniowym, ułożyć wiśnie.

 

składniki pianka: 6 białek, szklanka cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
wykonanie pianka: 6 białek ubić na sztywno, dodawać cukier, mąkę ziemniaczaną. Piankę wyłożyć na wiśnie. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce.Piec około 45min w tem. 180 stopni. Dowolnie udekorować.