sobota, 7 lutego 2015

Krem czekoladowy.

Ilość porcji : 4-5 pucharków. 

składniki: 2 jajka, 3 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, budyń duży Delecta czekoladowy, 3 łyżeczki cukru kryształu, mleko, 3 łyżki żelatyny, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, małe opakowanie śmietany 30%, bita śmietana do dekoracji, trochę startej czekolady, opcjonalnie owoc do dekoracji. 


wykonanie: jajka ubijamy na parze z cukrem pudrem i cukrem waniliowym aż powstanie gęsta puszysta masa. Żelatynę moczymy w  odrobinie zimnej wody aby napęczniała. Podgrzewamy do rozpuszczenia. Czekoladę zetrzeć na drobne kawałki. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Odlać trochę budyniu (około 1 szklanki ) wsypać startą czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Nałożyć ciemny budyń na dno pucharków. Resztę budyniu lekko schłodzić, mieszając mikserem. Dodać masę jajeczną, wymieszaną z rozpuszczoną żelatyną. Dobrze zmiksować mikserem na małych obrotach. Na końcu dodać ubitą śmietanę 30%. Delikatnie wymieszać. Napełniamy pucharki wlewając na ciemny budyń. Wstawiamy do lodówki na godzinę lub dwie aż do stężenia. Przyozdabiamy bitą śmietaną, startą czekoladą i dowolnym owocem. 

http://tortadellafiglia.com/chocolate-contest/?lang=pl