czwartek, 5 marca 2015

Racuchy z jabłkami.

Do napisania tego przepisu namówiła mnie córka. Uważa, że racuchy to jedna z najlepszych ciepłych przekąsek które można zaserwować w domu. Smakują zarówno małym jak i dużym! Polecam mój pyszny i sprawdzony przepis.

 składniki: 1/2 kg mąki, 2 szklanki mleka, 50g drożdży, 2 jajka, 1 łyżka cukru, szczypta soli, ok. 1/2kg kwaśnych jabłek, olej do smażenia, cukier puder. 

wykonanie: Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem i łyżką ciepłego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn dodajemy do przesianej mąki, wlewamy mleko, dodajemy żółtka z dwóch jajek i sól.Dokładnie mieszamy (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie ubijamy pianę z białek i mieszamy z ciastem bardzo delikatnie- odstawiamy na 15min. 
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki . Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju i kładziemy ciasto łyżką formując okrągłe racuszki w które wtykamy kawałki jabłek. Gdy ciasto będzie złociste obracamy na drugą stronę  stopniowo dolewając trochę tłuszczu. Usmażone racuchy posypujemy cukrem pudrem. Zamiast jabłek można dodać też inne owoce sezonowe- ja polecam jagody i brzoskwinie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz