niedziela, 5 kwietnia 2015

BABKA POMARAŃCZOWA.

 Po długiej nieobecności wracam do blogowego świata z nowymi pomysłami na wypieki. Dziś przygotowałam dla was coś specjalnego. Babka pomarańczowa nie tylko ładnie wygląda ale również dobrze smakuje. Będzie idealnym dopełnieniem wielkanocnego menu.

 
składniki babka: 1szklanka cukru, 25 dag margaryny 
(Kasia), 5 jajek, 1 szklanka mąki zwykłej, 1 kisiel 3/4 l pomarańczowy+ jedna łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka proszku do pieczenia, cukier wanilinowy, 1 pomarańcza, tłuszcz, bułka tarta do posypania formy.


składniki lukier: 10 dag cukru pudru, 2 łyżki soku z pomarańczy.

wykonanie babka:  Pomarańczę sparzyć, osuszyć i utrzeć skórkę.  Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Ucierając wbijać po jajku, następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę, kisiel, mąkę ziemniaczaną  i proszek do pieczenia na końcu dodając powoli utartą skórkę z pomarańczy. Formę natłuścić, wysypać bułką tartą, przełożyć ciasto. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180C. Ostudzoną babkę wyciągnąć z formy i polać lukrem pomarańczowym.


 wykonanie lukier: sok z pomarańczy ucierać z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej masy.

Pozdrawiam i życzę 
WESOŁYCH ŚWIĄT !