czwartek, 9 kwietnia 2015

TORCIK SEROWY.

Dzisiejszym wpisem zamykam tematykę Świąt Wielkanocy w moim domu. Mam nadzieję, że to co przygotowałam zainspiruje kogoś do stworzenia przepysznych smakołyków i deserów dla całej rodziny.


Na spód pieczemy biszkopt z 2 jajek.

składniki biszkopt: 2 jaka. 2 łyżki cukru, 2łyżki mąki zwykłej. 

wykonanie biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ciągle ubijając dodajemy powoli żółtka a na samym końcu mąkę. Delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na dużą tortownicę o średnicy 30cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy tradycyjnie na złoty kolor w tem. 170C. Po wystudzeniu ściągamy papier.


 Tortownicę wykładamy dokładnie folią spożywczą pamiętając o zabezpieczeniu również brzegów. Delikatnie natłuszczamy folię olejem za pomocą pędzelka dzięki temu podczas ściągania masa ładnie odchodzi i boki pozostają w miarę równe. Wkładamy biszkopt i przygotowujemy masę serową.

składnik masa serowa: 1kg sera (w wiaderku), śmietana 30% kwaśna, cukier wanilinowy, 5 galaretek cytrynowych, sok z 1/2 cytryny, rodzynki.  
  
wykonie masa serowa: Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody.Po rozpuszczeniu odlewamy 2 szklanki galaretki i dodajemy do nich jeszcze 1/2 szklanki wrzącej wody. Pozostała ilość zostawiamy do wystygnięcia. Ser mieszamy mikserem na niskich obrotach. Dodajemy sok z cytryny i rodzynki. Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym.  Do sera dodajemy ubitą śmietanę i żelującą galaretkę. Masę serową wlewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki. Gdy ser stężeje (bardzo szybko) zalewamy go galaretkami  (odstawionymi -2 i 1/2 szklanki) i schładzamy w lodówce.


Torcik serowy jest bardzo orzeźwiający i sprawdzi się również latem.