wtorek, 28 kwietnia 2015

Zefiryna

Dzisiaj przygotowałam dla was przepis który pochodzi z książki "100 nowych ciast" Siostry Anastazji. Ciasto jest pyszne, lekkie i należy do tych które sprawdzą się o każdej porze roku. Ma lekko winny posmak jabłka który świetnie został stonowany przez puszystą bitą śmietanę i marmoladę. Palce lizać!


Składniki ciasto kruche: 250g mąki pszennej, 150g cukru pudru, 150g masła, 2 żółtka,
    2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia,1/3 łyżeczki amoniaku.

Wykonanie: Mąkę pszenną wraz z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i amoniakiem przesiać przez sito. Do sypkich składników dodać schłodzoną margarynę i posiekać. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Formę do pieczenia (u mnie 20x32 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie i bokach formy rozwałkować ciasto.

 Składniki dodatki : Dodatki: 8-9 średniej wielkości jabłek, 1 l mleka 4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (160g), 2-3 łyżki cukru,2 cukry waniliowe, 1 mały słoik twardej marmolady

Wykonanie dodatki: Jabłka umyć, osuszyć i obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek układać na kruchym cieście, środki wypełnić marmoladą.Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń i jeszcze ciepłym (nie gorącym!) zalać jabłka. Ciasto piec w temperaturze 180 st.C około 70 minut.


Składniki bita śmietana: 0,5 l śmietany kremówki 30% lub 36%, 3 łyżeczki żelatyny, cukier puder według uznania.

Wykananie bita śmietana: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę, cały czas przy tym miksując. Śmietanę rozprowadzić na powierzchni upieczonego i dobrze wystudzonego ciasta. Gdy śmietana zastygnie, wierzch
posypać rozkruszonym wafelkiem w czekoladzie.  

 
 Zamiast żelatyny, do śmietany można dodać galaretkę cytrynową: galaretkę rozpuścić w jednej niepełnej szklance gorącej wody, przestudzić i letnią dodać do śmietany pod koniec jej ubijania.