piątek, 15 maja 2015

Babka na białkach.


Składniki: 4 białka (mogą być zamrożone), 150g cukru, 125g masła, 1/2szklanki mleka, 300g mąki zwykłej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2łyżki soku z cytryny, skórka otarta z 1 cytryny, szczypta soli, rodzynki.



Wykonanie: Białka rozmrozić. Masło roztopić na patrze i ostudzić. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę a w połowie ubijania dodawać stopniowo cukier. Miksować aż białka zrobią się szkliste. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodawać po łyżce do ubitej piany na przemian z mlekiem i roztopionym masłem. Delikatnie wymieszać, dodać sok z cytryny i otartą skórkę. Ciasto przelać do foremki z kominkiem. Sparzone rodzynki odsączyć na papierowym ręczniku i oprószyć mąką. Ułożyć wedle uznania na ciasto. Piec w temperaturze 170stopni około 30min. Gdy ciasto trochę przestygnie wyciągnąć z foremki i obsypać cukrem pudrem.