poniedziałek, 11 maja 2015

KUBUSIOWY TORCIK

Składniki biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3łyżki mąki zwykłej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia . 


Wykonanie biszkopt: Ubić białka, dodać cukier, żółtka, mąkę zwykłą i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszki 22x35cm wyłożonej papierem. Piec w temperaturze 180 stopni 25min. 

Składniki masa brzoskwiniowa i masa cytrynowa: 1 puszka duża brzoskwiń, 2 galaretki brzoskwiniowe, 2 śmietanki 30%, 2 galaretki cytrynowe, czekolada biała, duże opakowanie herbatników szkolnych.


Masa brzoskwiniowa wykonanie: Brzoskwinie zmiksować w blenderze. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Gdy galaretka zacznie tężeć wymieszać z zmiksowaną brzoskwinią i zaczekać aż zacznie tężeć. Można chłodzić w lodówce. 


Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwini rozcieńczonym z wodą - można dodać odrobinę alkoholu. 
Gdy masa brzoskwiniowa będzie już gęsta należy wyłożyć na biszkopt i wyrównać, nałożyć drugi biszkopt. Masa śmietanowa wykonanie: Galaretki cytrynowe rozpuścić w dwóch niepełnych szklankach wrzącej wody. Gdy będą tężeć należy połączyć je w ubitą wcześniej śmietaną. Połowę wyłożyć na nasączony biszkopt(z każdej połowy odłożyć dwie łyżki do dekoracji) i przykryć trzecim biszkoptem. Rozsmarować drugą połowę śmietanki cytrynowej, wyrównać i nałożyć herbatniki na koniec posmarować resztą masy. Zetrzeć czekoladę i udekorować torcik.