wtorek, 19 maja 2015

Chleb wiejski na zakwasie.


 Coraz częściej przypominamy sobie smak i zalety domowego pieczywa.  Dietetycy zalecają domowe wyroby które są przecież najsmaczniejsze a co najważniejsze najzdrowsze. Raz na jakiś czas serwuję więc w moim domu domowy chleb na zakwasie który długo pozostaje świeży i nie wysycha.

Składniki część I (na rozczyn): 0,5kg mąki, 1 szklanka letniej wody, 1 szklanka zakwasu na żurek, 2 dag drożdży

Z tych składników należy wykonać rozczyn. Jest dość rzadki. Należy go przykryć np. ściereczką i odstawić na 12godzin. 


Składniki część II: 1.5 kg mąki, 1/2 litra letniej wody, 3 dag drożdży, 2 łyżki soli, 2 łyżki oleju.


Wykonanie: Do rozczynu należy dodać  3 dag drożdży i dobrze rozmieszać. Wlać  wodę i stopniowo dodawać przesianą mąkę i sól. Na koniec dodać dwie łyżki oleju. Ciasto należy wyrabiać aż będzie odchodzić od ręki i naczynia- powinno mieć konsystencję taką jak ciasto drożdżowe a jeżeli będzie zbyt gęste dodać trochę wody. Przekładamy do wąskich foremek natłuszczonych (powinno zmieścić się w trzech keksowych foremkach). Należy pozostawić do wyrośnięcia równo z blaszkami. Wierzch można posypać makiem. Pieczemy w temperaturze 180stopni 1 godzinę i 15 min z termoobiegiem. Chleb będzie upieczony wtedy kiedy podczas stukania jego spód odda głuchy dźwięk a skóra będzie twarda i złocista. Wierzch  po wyciągnięciu można natrzeć wodą dzięki temu skóra będzie miękka i łatwo będzie ją ukroić. Chlebek jest bardzo delikatny i szybko nie czerstwieje.