środa, 6 maja 2015

Ancymonek

Przygotowałam dla was przepis który pochodzi z bloga Domowa Cukierenka. Odrobinę go zmodyfikowałam i zamiast masy gruszkowej użyłam jabłkową. W sezonie wykorzystam na pewno oryginalną wersję z gruszek.


Składniki biszkopt: 4 jajka, 1szklanka mąki, 3/4szkalnki cukru, paczka cynamonu 30g, 1łyżeczka proszku do pieczenia.


Składniki na krem cappuccino: 4żółtka, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 750ml mleka, 3 łyżeczki mąki zwykłej, 1 i 1/2  łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki cukru, 1 kostka masła, 4 łyżki cappuccino orzechowego. 


Składniki na mus jabłkowy (w oryginalnym przepisie jest gruszkowy): 1kg jabłek, sok z 1 cytryny, 3łyżki żelatyny, dodatkowo 3 łyżki kakao i wódka. 



Wykonanie: Białka ubić  cukrem na sztywno, dodać żółtka aż masa będzie puszysta. Mąkę wymieszać z proszkiem i cynamonem. Piec w 175 stopniach około 30min.  Przekroić na pół. 
Krem i żółtka rozetrzeć z budyniem, mąką i cukrem. Połączyć z mlekiem i ugotować budyń. Masło utrzeć na puch i dodawać budyń, cappuccino a na końcu wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć. Dodać sok z cytryny, pół szklanki wody i dusić do miękkości. Można dosłodzić i zmiksować na mus. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wymieszać z musem. Blat ciasta nasączyć wódką.Odłożyć 3 łyżki kremu a resztę podzielić na pół. Biszkopt posmarować masą, wyłożyć mus i włożyć do lodówki aby zastygł. Dodać drugą połowę masy, przykryć biszkoptem i rozetrzeć resztę masy. Posypać kakao.