poniedziałek, 25 maja 2015

Sernik z wiśniami.


Dziś mam dla was propozycję na szybki poczęstunek z okazji Dnia Matki. Serniczek prezentuje się bardzo elegancko i wykonany jest ze składników które posmakują każdemu nawet najbardziej wybrednemu dziecku ;-)


Składniki: 1kg sera białego półtłustego 2x zmielonego, 400 g wiśni drylowanych z kompotu (ale mogą być też mrożone)300g herbatników , 120g masła, 1 szklanka kremówki śmietany 30%, 1 szklanka cukru, ¾ szklanki cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 8 łyżeczek żelatyny, aromat waniliowy, 1 tabliczka gorzkiej czekolady. 




Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć folią spożywczą (wyraz z bokami tortownicy).  Wiśnie przełożyć do rondelka , dodać szklankę wody lub sok z wiśni. Wsypać cukier kryształ i połowę żelatyny. Wszystko podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i żelatyny – nie zagotować. Do miseczki o średnicy mniejszej niż tortownica przelać wiśniową galaretkę. Po wystudzeniu wstawić ją do zamrażarki na 2 godziny. Herbatniki drobno pokruszyć i pomieszać z masłem. Przełożyć do tortownicy. I dobrze docisnąć a następnie schłodzić w lodówce. Pozostałą żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubić z połową cukru pudru i cukrem waniliowym. Twaróg wymieszać z pozostałym cukrem pudrem, dodać aromat, przestudzoną żelatynę i bitą śmietanę. Gotową galaretkę wiśniową przełożyć do formy z herbatnikami odwracając miseczkę do góry dnem a następnie przykryć masą serową. Serniczek zostawić do następnego dnia w lodówce i udekorować startą czekoladą.


Na koniec życzę wszystkim Mamom udanego święta !