piątek, 26 grudnia 2014

Tort czekoladowy z Malteserami.

Ten wytworny i jednocześnie łatwy i przepyszny tort doskonale nadaje się na wszelkie uroczyse okazje urodziny, imieniny. Tym razem postanowiłam coś zmienić. Do tortu czekoladowego dołożyłam jeden krążek biszkoptu jasnego.
 

Przygotować tortownicę, wyciąć krążek z papieru do pieczenia a boki natłuścić i posypać bułką tartą.
 
Ciasto czekoladowe
składniki: 25dag margaryny, 4łyżki wody, 25dag cukru, 3łyżki kakao, 4 jajka, 15dag mąki tortowej, 10dag zmielonych orzechów włoskich, jedna łyżeczka proszku do pieczenia.
 
wykonanie: Margarynę wodę, cukier i kakao podgrzewać w rondelku aż się rozpuszczą, gotować na małym ogniu około 3min cały czas mieszając. Masę wystudzić. Wbić 4 żółtka zmiksować dodać mąkę orzechy i proszek do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić i połączyć delikatnie. Ciasto wyłożyć do formy, wstawić do piekarnika o temp. 190stopni i piec 40min. Po wysudzeniu ciasto przekroić na pół.
 
Masa czekoladowa.
składniki: 1 i 1/2 kostki miękkiego masła, 4 łyżki cukru pudru, tabliczka gorzkiej czekolady.
 
wykonanie: Miękkie masło ucieramy aż będzie puszyste, dodajemy cukier puder i roztopioną czekoladę- mieszamy.
 
Blaty ciasta przed przełożeniem można nasączyc mocnym naparem z kawy. Jeżeli tort jest przeznaczony dla dorosłych do naparu można dodać trochę alkoholu np. rumu.
 
 
 
Przekładamy blaty tortu masą w środek można dołożyć jasny biszkopt lub podłużne biszkopty [Przepis na jasny biszkopt (klilknij tutaj)]. Resztą masy posmarować wieżch i boki tortu.
 
Do dekoracji tortu potrzebna będzie polewa czekoladowa i około 350-400g Malteserów np. z Biedronki. Polewę można wykonać samamu.
 
Polewa czekoladowa
 
składniki: pół kostki margaryny, 5 łyżek cukru pudru, 3 łyżki kakao, 2 łyżki wody, jedna łyżka żelatyny, pięć łyżek kwaśnej śmietany.
 
wykoannie: w wodzie rozpuścić żelatynę. Cukier kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia składników. Nie zagotować! Po wystudzeniu dodać śmietanę, wymieszać. Oblać tort i nożem wygładzić powierzchnię. Polewa jest bardzo plastyczna i błyszcząca ale trzeba sprężać się z dekorowaniem gdyż szybko tężeje.