wtorek, 9 grudnia 2014

Ciasto "Uśmiechnięte"

To przepis na jedno z moich ulubionych i prostych ciast. Jest  robione na bazie Murzynka. Ciasto przekładamy kremem i dowolnie dekorujemy, może być polane polewą czekoladową lub zalane tężejącą galaretką. 
 
 
Składnik:
Ciasto: 1 margaryna (ja używam margaryny "Kasia"), 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, 5 łyżek wody, 6 jajek, 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatkowo duża paczka biszkoptów (okrągłych) i słoiczek powidła. 

Krem: 1 budyń np. waniliowy, 1 łyżka mąki zwykłej, 1/2 litra mleka, 5 łyżek cukru, 1 cukier waniliowy, kostka masła.
Dowolna polewa czekoladowa. 
 
 
Wykonanie:
 
Formę posmarować masłem i posypać bułką tartą.
 Biszkopty smarujemy powidłem i łączymy ze sobą. Układamy rzędami taką ilość aby zmieściła się na blasze. 
Margarynę, cukier kakao i wodę gotujemy przez pięć minut. Schładzamy. Dodajemy jedno jajko i pięć żółtek, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie mieszamy delikatnie mikserem. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z ciastem już ręcznie. Zalewamy biszkopty i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 min. Ciasto musi wystygnąć. 
Z podanych wyżej składników gotujemy krem budyniowy. Studzimy i ucieramy z kostką masła. Krem rozsmarowujemy na cieście i polewamy dowolną czekoladową polewą.