czwartek, 18 grudnia 2014

Ciasto orzechowo-jabłkowe.

Ciasto podaje czasami zamiast tortu. Bardzo ładnie się prezentuje i ma wyjątkowy smak. Przygotowuję je na różne sposoby a to jeden z nich.
Przygotować blaszkę o wymiarach 33x23cm, wyłożyć papierem, boki wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.
 
Pieczemy dwa jasne biszkopty z trzech jajek. Przepis znajdziecie tutaj.
 
Ciasto orzechowo-jabłkowe
 
składniki: 6 dużych jabłek (Renety),6 jajek, 1 szklanka mielonych orzechów, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, 1 szklanka mąki zwykłej, 1 szklanka mąki krupczatki, 1 łyżeczka sody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka kakao.
 
wykoanie : Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Zasypujemy 1 szklanką cukru pudru i zostawiamy na jedna godzinę. Jajka ubijamy jak na biszkopt, dodajemy 1/2 szklanki cukru pudru. Następnie przesiewamy mąki z sodą, kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy i na końcu dodajmy odciśnięte jabłka z soku i orzechy. Mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy w temp. 180stopni aż ciasto będzie rumiane i będzie delikatnie odchodzić od blaszki.  Ciasto przekładamy maską kokosową.
 
Masa kokosowa
 
 składniki: budyń waniliowy duży(Delecta na 3/4l melka), mleko, niepełna szklanka wiórków koskowych, 5 łyżek cukru, 2 kostki masła lub margaryny Kasi.
 
wykonanie:  Do gotującego mleka wsypujemy 5 łyżek cukru, dodajemy budyń. Wsypujemy niepełną szklankę wiórków kokosowych. Studzimy. Ucieramy dwie kostki masła i dajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Mieszamy aż masa będzie puszysta. Ciasto przekładamy masą i dowolnie dekorujemy. Można polać polewą czekoladową.